яну20131508:15

Drag C1 - ревю

15 яну 2013 г. 08:15 ч.
Видяно 15137 пъти
DRAG C1Drag Climber е предшественика на C1. Той се появи на пазара през 2003 година със замисъла да бъде лека и подходяща за крос кънтри рамка. Напълно окомплектована тя можеше да достигне тегло, по-ниско от 10 килограма. Интересът към идеята за лека XC рамка се оказа слаб у нас, а сравнително високата за българския потребител цена, възпрепятства успеха на първоначалния замисъл. Предназначението и дизайна на Climber бяха променени. 14 цоловата седалкова тръба се оказа удобна за деца и начинаещи. На производителя се наложи да пласира Climber като велосипед за dirt jump и трикове. Значителното понижение в цената, пък допринесе още повече за популярността на модела. Тази година Drag представиха наследника на Climber - C1. Боята е променена, картинките също, но коренна разлика няма.

Darg C1 2011 Big CropПочитателите на Climber са многобройни. И макар моделът да е сравнително лек, популярността му не се дължи на здравина или ниско тегло. Козовете на Climber са ниската цена и удобната за начинаещи геометрия. И макар рамката да е крехка и напълно негодна за целите на агресивните стилове, през последните години Climber намери приложение далеч извън своето предназначение. Този факт, обаче се оказа катастрофален за много от произведените екземпляри.

Производителят Drag неведнъж прави опити да заздрави следващите поколения, но нямаше голям успех с ограничаването на извън гаранционните повреди. Запазена марка, при повредените Climber-и са спуканото чело (поради нарушаване на препоръката за допустимия ход на вилката) и разкривеният заден триъгълник. Строшените уши за дискова спирачка също е срещан проблем (основно при каране назад). При някои подобни рамки ушите за дискова спирачка са сменяеми и така въпросът е решен. Такива рамки, обаче имат по-висока цена от C1/Climber.

Несъмнено C1/Climber не е сред най-здравите. За dirt jump рамка, каквато я посочва производителя, C1 обаче е доста лека, а здравината и е повече от адекватна за цената, на която идва. Профилът на рамката е подходящ за деца, начинаещи или ниски на ръст и дава чувство за стабилност. За стабилността допринася и възможността за широки гуми. Последното поколение е съвместимо с гуми до 2,7 цола.

Оборудването предлагано от Drag е разумно и има три нива - Comp, Pro и Team Edition. От трите най-ниска цена има Comp, а най-висока TE. При всяко от трите нива вилката е на Suntour и има ход до 100 милиметра. Късият ход, разбира се е съобразен в предвид здравината на рамката и предназначението и. Дерайльорите пък са на Shimano. Несъмнено предавателните механизми са излишни за dirt jump велосипед, но C1 не е сред най-типичните им представители.
Версията Team Edition, е снабдена с хидравлични дискови спирачки Shimano. DRAG Climber Ако сравните снимката в началото с тази ще забележите, че разликите между Climber и C1 са минимални.

2011 беше годината в която Drag направи голямо обновление на продуктовия си каталог. На мястото на Climber дойде моделът C1. Разликите между двата не са големи, така че почти всичко, което важи за Climber е в сила и за C1. Ако търсите велосипед от начален клас с добро оборудване, а не сте висок или пък желаете стабилност, то C1/Climber е за вас. Ако, обаче искате истинска dirt jump рамка - Drag Junk ще е далеч по-добро предложение.